From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Aanschaf van een pup

Wilt u een pup in huis nemen dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. Soms zitten er pups in het asiel, of worden er buitenlandse voormalige zwerfpups aangeboden door diverse stichtingen. Ook worden er veel pups aangeboden op websites. Het gevaar daarvan is echter dat er op zulke sites veel zogenaamde ‘broodfokkers’ actief zijn: fokkers die veel pups (vaak ook meerdere rassen) aanbieden voor een ogenschijnlijk schappelijke prijs.
Voor deze mensen zijn die pups echter gewoon handel, niet meer en niet minder. Zij fokken en verkopen pups met als doel zoveel mogelijk geld te verdienen. De pups die zij aanbieden worden vaak geïmporteerd uit verschillende landen, onder andere uit Oost-Europa en worden daar onder erbarmelijke omstandigheden gefokt.
Socialisatie is een onbekend woord voor deze mensen. Menig koper haalt zo een angstige, slecht gesocialiseerde pup in huis die besmet is met een parasiet of, erger nog, een dodelijk virus zoals Parvo.

Naast broodfokkers zijn er ook heel veel mensen die een nestje pups op internet aanbieden omdat hun teef per ongeluk drachtig werd, of omdat het ze gewoon leuk leek een nestje pups te hebben. Zulke mensen zijn vaak van goede wil, zorgen goed voor de pups en willen er een goed baasje voor vinden. Echter ontbreekt het nogal eens aan verstand van zaken en kennis van het ras (of de kruising) die ze aanbieden. Daarom is de kans groot dat de fokker de ouderdieren niet heeft laten testen op medische aandoeningen, of u als koper niet voldoende kan adviseren over welke pup bij u past.

Zoekt u een betrouwbaar adres voor een (ras)pup dan is de rasvereniging een goede plek om te beginnen met zoeken. Fokkers die via de rasvereniging fokken moeten aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen omtrent welzijn en gezondheid van hun honden en verzorging van de pups. De pups die aangeboden worden via een rasvereniging voldoen aan die voorwaarden; hun ouders zijn getest op eventuele in het ras voorkomende kwalen en de fokkers doen hun best de pups te socialiseren en om u als koper zo goed mogelijk te informeren over het ras en welke pup bij u zou passen. Uiteraard zijn ook hier verschillen, sommige fokkers houden hun honden in kennels, anderen in huis; sommigen fokken meerdere nesten per jaar en anderen slechts af en toe een nest. Het is dan ook verstandig om altijd onderzoek te doen en meerdere fokkers te spreken en/of bezoeken, zodat u een fokker kunt kiezen waar u vertrouwen in heeft.

Een reu of een teef?
Of u het beste een reu of een teef kunt nemen is een heel persoonlijke keuze. Het is niet mogelijk u een pasklaar antwoord op deze vraag te geven. Het hebben van een reu heeft zowel voor- als nadelen en hetzelfde geldt voor het hebben van een teef. Als nadeel van een teef kunt u wellicht het twee keer per jaar loops zijn aanmerken en de daarmee gepaard gaande gedragsveranderingen (als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding). Een reu daarentegen kan elk moment “hoteldebotel” raken wanneer er in zijn omgeving een teefje loops is. Castratie is voor zowel reu als teef niet altijd de beste oplossing, omdat dat ongewenste neveneffecten met zich mee kan brengen.

Van reuen wordt vaak gezegd dat ze aanhankelijker maar lastiger op te voeden zijn, van teefjes dat ze minder problemen geven bij de training. Of dat in alle gevallen zo is, valt te betwijfelen. Elke hond is een individu en kan daardoor verschillen van zijn of haar soortgenoten. Niet elk teefje heeft hetzelfde karakter en ook reuen zijn onderling verschillend.
Reuen kunnen dominant zijn, maar dit is niet per definitie het geval. Dominante teefjes zijn er net zo goed! (Denk maar eens aan de mens; ook bij ons zijn niet alle vrouwen en mannen gelijk van aard!). De lichaamsgrootte en het gewicht zijn wel aanmerkelijk verschillend bij reu en teef. Wanneer uw hond u de baas is, is dat bij een reu vanwege zijn kracht en volume wat lastiger te hanteren dan bij een teef.

Waar het gedrag van uw toekomstige hond mee valt of staat, is de opvoeding die u geven zal. Elke labrador, reu of teef, heeft een vriendelijk consequente opvoeding nodig. Het moet duidelijk zijn dat u degenen bent die bepaalt wat er gebeurt en niet de hond. Uw hond zal zich er prettig bij voelen wanneer u voor hem of haar “begrijpelijke” (honden)taal spreekt en voor de hond begrijpelijk gedrag vertoont. Een cursus, gegeven door een ervaren en deskundige instructeur, kan u hierbij helpen. De relatie die u met uw hond opbouwt, zal bepalend zijn voor het plezier dat u samen zult beleven.

Checklist nieuwe toekomstige labrador-eigenaren (door Ingeborg Margo geschreven)
Gefeliciteerd! U overweegt een labrador aan te schaffen, een gezonde zo goed mogelijk gefokte labrador. Wellicht bent u via de rasvereniging gaan zoeken, zoals de Nederlandse Labrador Vereniging of de Labrador Kring Nederland. Misschien bent u zich nog volop aan het oriënteren en heeft u geen idee waar te beginnen. Of bent u inmiddels al een stukje wijzer in uw zoektocht maar zijn een hoop dingen en afkortingen abracadabra en wilt u toch graag weten waar u op moet letten. Daarom per ingang van heden, heb ik deze checklist in het leven geroepen.

Waar te vinden?
Bent u een serieuze zoektocht begonnen naar een labradorpup dan begint u uw zoektocht het beste bij de erkende rasverenigingen. Dit zijn de Nederlandse Labrador Vereniging en de Labrador Kring Nederland. Zij hebben erkende fokkers op de lijst staan, maar doen ook een pupbemiddeling, via hen kunt u al veel informatie verschaffen en op deze wijze met fokkers in contact komen. Het is minder wenselijk om als onervaren iemand uw zoektocht via websites te starten. Het ziet er vaak mooi uit en er zijn zeker fijn gefokte labradors die wel eens te koop worden aangeboden via dit medium, maar vaak zijn de verkooppraatjes te mooi om waar te zijn, is overal een smoes voor (waarom er bijv geen stamboom aangevraagd wordt, terwijl ouders deze wel bezitten) en koopt u zo een kat in de zak. Let hier op.
Zoekt u via de rasvereniging weet u in elk geval dat de pups gefokt zijn via de eisen van de rasverenigingen en er gezondheidstesten zijn ondergaan.

Nadelen
Er is een significant nadeel aan de rasverenigingen. Deze eisen wel een HD (heupen) en ED (ellebogen) uitslag, een PRA DNA (ogen) uitslag en een ECVO ogen certificaat maar hebben verder nog geen verdere DNA-onderzoeken als verplichting gesteld. Tegenwoordig zijn de DNA testen net zo belangrijk om te testen als de heupen, ellebogen en de ogen. Je voorkomt zo veel leed en kosten, en het enige wat er moet gebeuren is een wattenstaafje door de mond van de hond halen. Tegenwoordig heeft VHL (het laboratorium welke de DNA testen ontwikkelt en test) een Labrador Retriever Combibreed pakket, dit wil zeggen dat alle testen gebundeld zijn en een hond voor een bedrag van € 210,00 getest kan worden op alle voorkomende DNA afwijkingen. Reken erop dat je als puppykoper een bedrag tussen de € 1.500,= en € 2.500,= euro betaald (buitenland prijzen zijn hoger als Nederlandse prijzen) dus dat dit een schijntje is en hier dus niet op bezuinigd hoeft te worden!

De meest voorkomende ziektes die via  DNA getest kunnen worden zijn:
EIC
HNPK
NARCOLEPSY
DM (Myopathie)
RD OSD
PRA DNA (verplicht bij tenminste één ouderdier)
SD2
CNM (Myopathie)

Op deze website worden alle afwijkingen uitgebreid uitgelegd! Uiteraard zijn reu en teef uitgebreid getest!

Maak kennis met de fokker
U denkt een goede fokker gevonden te hebben! Gefeliciteerd! Ga kennis maken, bel op en vraag of u op bezoek mag komen om één en ander door te spreken en de moederhond te leren kennen. Een goede fokker waardeert dit alleen maar en laat u ook meteen de gezondheidsuitslagen zien van het aankomende nest van de ouderdieren. Een goede fokker wilt u ook leren kennen. Het is niet een kwestie van even inpakken en wegwezen met een pup. Zo leert u de fokker kennen, ziet u of u een klik heeft met de moederhond, is het een hond die bij u zou passen, en de fokker kan vertellen welke eisen hij/zij stelt aan de kopers, ook niet geheel onbelangrijk. U ziet ook meteen hoe de honden leven, huiselijk?
Wellicht in kennels? Hoe verzorgd zien ze eruit, zijn ze vriendelijk naar mensen toe noem het maar op.
Allemaal dingen die u meteen ziet aan een bezoek van de fokker.

U bent eruit
U wilt een pup kopen bij deze fokker vandaan, gefeliciteerd!
Hieronder een checklist van de dingen die u misschien vergeet te vragen, tenslotte, het is spannend om een pup in huis te halen en iedereen is verkocht bij de aanblik van twee lieve labrador ogen.

Extra tips
Zoek altijd de generaties na op www.houdenvanhonden.nl dit is de website van de raad van beheer en zo kunt u ook uitzoeken of er verder in de lijn erfelijke gebreken voorkomen. Let wel, geen enkele lijn is 100% schoon maar mocht u nou interesse hebben in een pup die uit een lijn komt met wel heel erg veel ellende, dan zou ik toch nog eens tweemaal nadenken over het aanschaffen van een pup uit deze lijn. Google is tegenwoordig een grote bron van informatie, gebruik deze ook, typ gewoon de naam van de honden in en er komt veel uitgerold, er zijn tientallen databases online, bij twijfel aan de echtheid ervan, zoek terug op de website van de Raad van Beheer.

Overige punten om te checken:
Lijnen nagekeken via www.houdenvanhonden.nl
Zijn de honden van de fokker goed verzorgd?
Is de fokker open en eerlijk en bereid gezondheidsuitslagen te laten inzien?
Bent u welkom bij de fokker?
Heeft u een goed gevoel bij de fokker en de huisvesting van de honden?
Klopt bovenstaand schema zo goed als volledig?

Ik wil absoluut niet zeggen dat deze checklist zaligmakend is, maar wellicht is het fijn om als leek en nieuwe pupkoper via deze wijze op weg te worden geholpen. Het is ideaal en uiterst prettig als een pup voldoet aan alle opsommingen van bovenstaand schema (en misschien nog wel meer DNA uitslagen) maar in de praktijk kom je dit weinig tegen.
Bedenk wat voor u belangrijk is en ga af of gevoel en beredeneer met rationeel verstand.

Kijk ook op deze pagina, waar men een campagne houdt om te kiezen voor een hond met stamboom: https://www.houdenvanhonden.nl/campagne-stamboomhond/?utm_source=DirectBezoek&utm_medium=URLBezocht&utm_campaign=Puppyverschillen

Heel veel plezier met uw pup!

Bronnen: Nathalie Reerink http://www.enterthelab.nl/aanschaf.php en
Ingeborg Margo, die het laatste gedeelte heeft geschreven!

Translate »