From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Een pup in huis

Nu begint voor u een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen om te voorkomen dat hij in zijn verdere leven last zal hebben van gewrichtsafwijkingen, artrose en de daarbij horende pijn.
Het skelet van een Labrador is pas uitgegroeid en uitgehard op de leeftijd van 12 maanden. U zult totdat de hond deze leeftijd heeft bereikt daar dus rekening mee moeten houden. Wanneer u het eerste jaar met veel zorg en beleid uw pup laat opgroeien, is de kans op een gelukkig hondenleven het grootst!

* Uw pup is de eerste tijd nog een echte baby. Dat betekent dat hij nog veel rust nodig heeft. Natuurlijk moet hij voor zijn sociale ontwikkeling veel indrukken opdoen, maar pas op dat u uw hondje niet overbelast.

* Labrador Retrievers zijn kindervrienden. Toch moet u (uw) kinderen leren om verstandig met uw pup om te gaan.
Pups zijn kwetsbare jonge dieren, eigenlijk gewoon baby’s. Hun skelet is nog niet ontwikkeld en bestaat uit kraakbeen
en is dus zeer kwetsbaar. Laat kinderen nooit slepen met pups.

* Laat uw hond zelf uit! Een jonge hond moet niet door kinderen worden uitgelaten. Ook al denkt u dat uw kinderen dat wel aankunnen. Vaak hebben kinderen geen geduld en sleuren zij jonge honden over de stoep.
Als uw pup andere honden tegenkomt weten zij niet wat ze doen moeten. Als uw pup schrikt weten ze niet hoe ze goed moeten reageren. Als uw hond wordt aangevallen door een andere hond raken uw kinderen in paniek.
Zodoende kan een jonge hond voor zijn leven lang schade oplopen.

* Het is zeer aan te raden een bench te gebruiken. Zielig? Wel nee! De pup went snel, zeker als u de bench aantrekkelijk maakt door de pup er voor het slapen gaan een paar brokjes in te laten zoeken of hem een kauwkluifje te geven. Het gebruik van de bench helpt niet alleen bij het proces van zindelijk worden, het geeft de pup ook de kans voldoende te slapen in een rustige omgeving. Het is belangrijk dat u de pup af en toe tegen zichzelf in bescherming neemt: pups kunnen zo enthousiast zijn dat ze zichzelf geen rust gunnen. En rust en regelmatig slapen zijn juist voor een opgroeiende hond zeer belangrijk! Daarnaast is de pup in de bench veilig: hij kan niet stiekem uw krant versnipperen, aan de elektriciteitsdraden knabbelen of uw andere bezittingen met zijn tandjes ‘verkennen’. Het is verstandig uw kinderen te leren dat zij de pup niet mogen storen wanneer hij in de bench ligt. Naast deze voordelen bevestigt het gebruik van de bench uw positie van “ranghogere”, omdat u bepaalt wanneer er geslapen, gespeeld of gewandeld wordt.

* Wanneer u gaat wandelen, houd dan het volgende schema in gedachten: 1 minuut wandelen per uitlaatbeurt voor iedere week dat uw pup oud is. Dat betekent dat u met uw pup van 8 weken per wandeling niet langer dan 8 minuten onderweg mag zijn; wanneer uw hondje 10 weken is niet langer dan 10 minuten, enz.
Of u 4 of 6 keer per dag wandelt, per wandeling blijft dit schema hetzelfde.

* Een Labrador Retrieverpup kent zijn eigen grenzen niet:
u zult hem moeten afschermen van een overdaad aan beweging.

* Laat uw hondje gedoseerd kennis maken met andere honden,
maar laat hem vooral niet uitgebreid “raggen” met zijn viervoetige vrienden.

* Trappenlopen, in en uit de auto springen, op en van de bank springen, eindeloos achter een balletje aanvliegen,
spelen in zwaar zand en op ongelijke grond zijn sterk af te raden.

* Wanneer u een gladde vloer heeft in huis is het verstandig om daar gedurende het eerste levensjaar van uw hond vloerbedekking op te leggen (zonder ‘glijplekjes’ over te laten). Opgroeien op een gladde vloer kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken!

* Verantwoorde voeding is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van uw pup. Geef de hond kwaliteitsbrokken van een goed merk, speciaal samengesteld voor snelgroeiende, grote rassen. Dierenspeciaalzaken en uw dierenarts kunnen u adviseren. Van de wat “duurdere” brokken hoeft u vaak veel minder te geven. Bovendien geven deze betere brokken vaak aanzienlijk minder ontlasting. Ook een groot voordeel in deze druk bevolkte samenleving!

* Let op de samenstelling van de voeding.

* Zorg ervoor dat u uw pup niet overvoert; overgewicht schaadt de botontwikkeling van uw hond.
Bovendien is overgewicht een grote belasting voor de rug en de belangrijke organen. In de zomer raakt een te dikke hond zijn hitte niet zo makkelijk kwijt. Kijk naar uw pup/jonge hond. Wanneer u de ribben en de tussenruimtes nog goed kunt voelen, maar de ribben niet kunt zien, is uw hond op een goed gewicht. Labrador Retrievers eten graag en helaas zien wij dan ook dat veel Labrador Retrievers te dik zijn. Pas dus goed op!

* Het is van groot belang dat u met uw hond een puppycursus en een aantal (!) vervolgcursussen volgt bij een door de Raad van Beheer erkende “Kynologenclub”. De adressen kunt u vinden op http://www.raadvanbeheer.nl/.
Ook kunt u contact opnemen met de Activiteitencommissie of de Jachtproevencommissie van de NLV (Nederlandse Labrador Vereniging. Van een welopgevoede hond heeft u een leven lang plezier. Bovendien doet u uw labrador er een groot plezier mee. Het willen werken is hem immers aangeboren.
En: het samen werken met je hond schept een band voor het leven. Verder kun je ook via de LKN (Labrador Kring Nederland) aan diverse wedstrijden mee doen en jachttrainingen volgen.

Van beide rasverenigingen ben ik lid.

Translate »