From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Algemeen

Wanneer beginnen met opvoeden?
Geloof me maar, hoe sneller je je puppy begint op te leiden, hoe beter – voor jullie beiden, maar je moet begrijpen welke fasen een puppy doorloopt als hij opgroeit, zodat je realistische verwachtingen krijgt van zijn gedrag en leervermogen.

Bepaalde basistraining kan je starten van zodra je je puppy mee naar huis hebt genomen. De optimale tijd om met gehoorzaamheidstraining te beginnen, is wanneer je pup 9 tot 12 weken oud is. Onthoud dat training heel wat verschillende zaken kan inhouden. Ik wil niet suggereren dat je je 8 weken oude puppy moet beginnen klaarstomen voor behendigheidswedstrijden! De africhting moet beginnen met de basis – je puppy het woord “Nee!” leren en huistraining.

Socialisatie puppy
Socialisatie is de volgende stap – experts wijzen erop dat je hiermee het beste start tussen de 3 en 16 weken, om te garanderen dat je puppy opgroeit tot een goed opgevoede volwassen hond enn denk erom, socialisatie draait er niet om hem te leren dat hij de rechtse vork moet nemen aan tafel – je hond leren om vol zelfvertrouwen en op de juiste manier met eender welke sociale omgeving om te gaan, is een van de meest waardevolle en blijvende zaken die je hem kan leren.

Een goed gesocialiseerde hond zal vlot omgaan met alle soorten mensen en situaties, zelfs situaties die nieuw voor hem zijn. Met goede sociale vaardigheden zal je hond weinig of geen angst hebben voor objecten, mensen of andere dieren. En zelfs als hij ongerust is, zal hij zich snel herstellen en niet panikeren.

Kortom, een goed aangepaste hond die zich comfortabel voelt in elke situatie of omgeving.
Hij zal misschien opgewonden zijn bij een nieuwe situatie, maar niet angstig.
De truc is om positieve verwachtingen te scheppen telkens je je hond aan nieuwe situaties blootstelt.

Zelfs als je je pup slechts enkele minuten per dag traint zodra hij bij je thuis komt, merk je al een groot verschil in zijn sociale vaardigheden en aanpassingsvermogen. Denk eraan dat puppy’s hun aandacht er maar heel kort kunnen bijhouden. Hou je lessen kort en leuk. Hoe lang kunnen ze er hun aandacht bijhouden?
Dat hangt af van leeftijd, ras en hoe volwassen jouw individuele puppy is.
Over het algemeen beperk je de trainingen best tot vijf à tien minuten per sessie.

Basiscomando’s
Afhankelijk van de leeftijd en rijpheid van je puppy, zou je tussen de 3 en 6 maanden moeten beginnen met enkele basiscommando’s als zit, voet, lig, af. Het is belangrijk dat je realistische verwachtingen hebt van de mogelijkheden van je hond. Ik verwacht niet dat een hond naar de basiscommando’s luistert met enige vorm van regelmaat
vooraleer hij zes maanden oud is.

Puppytraining (en alle hondentraining) bestaat uit drie grote onderdelen, bekend als “PCP”.
Deze afkorting staat voor de drie dingen die je voortdurend in gedachten moet houden wanneer je je hond traint:
Geduld (Patience)
Rechtlijnigheid (Consistency)
Oefening (Practice)

Geduld is de sleutel voor elk trainingsprogramma met je puppy. De hoeveelheid geduld die jij opbrengt, draagt er rechtstreeks toe bij of je een gelukkige en goedgetrainde of ongelukkige en stoute hond krijgt.

Jij bent de volwassene, weet je nog? Jij bent de trainer, de leider van de roedel en degene die leert hoe het moet. Je kan hem niet alles leren in één sessie of zelfs in een week van sessies. Wees geduldig. Als je gefrustreerd raakt tijdens het trainen van je puppy, eindig je de sessie op een positieve manier en stop je de training. Jaag je niet op en reageer je zeker niet af op je hond. Het is niet zijn schuld dat jij kwaad wordt – oké, misschien wel, maar dan nog is het aan jou om de controle te bewaren en de training op een andere dag verder te zetten.

Rechtlijnigheid is het tweede belangrijke onderdeel van de training.
Het is uitermate belangrijk dat iedereen in de familie de hond dezelfde commando’s geeft en hetzelfde gedrag toestaat.
Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Als iedereen in je gezin op dezelfde golflengte zit wat africhten betreft,
zal je puppy sneller en grondiger getraind worden dan je je kan inbeelden.

Iedereen in je huishouden moet dezelfde commando’s gebruiken.
Als iemand dan zit zegt, weet je hond dat het betekent dat hij moet zitten. Niet “Lig neer”, niet “Ga maar lekker eten” of “Je mag achter de kat aanrennen.” Zitten betekent zitten. Lig betekent liggen of af betekent af.

Ook consistent gedrag is belangrijk. Als één familielid de hond op de bank laat springen, kan iemand anders hem niet straffen voor dat zelfde gedrag. Dat zal hem enkel in verwarring brengen, zodat hij uiteindelijk niet weet welk gedrag juist is. Hij zal dan proberen om beiden te doen, of geen van beiden. En een van beide gedragingen zal hem in de problemen brengen met het familielid dat op dat ogenblik in de kamer aanwezig is.

Oefening baart kunst. Het is een oud spreekwoord, maar het klopt. Oefenen is dé manier om je hond iets aan te leren, eender wat. De les telkens weer herhalen tot het voor altijd in het geheugen van je hond gegraveerd staat. Dat is wat je wil. Je wil dat zijn reacties op jouw commando’s een tweede natuur worden, waar hij bijna instinctief en vooral onmiddellijk naar luistert. Dat kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood voor je hond.

Elk succesvol trainingsprogramma moet een vorm van discipline hebben. Dit gezegd zijnde, laat me dit duidelijk maken: sla je puppy nooit. Laat me dit herhalen zodat er zeker geen vergissing in het spel is: sla nooit of te nimmer je puppy!

Om je hond te straffen als hij iets verkeerd deed, moet je je puppy op heterdaad betrappen of stappen
ondernemen om het ongewenste gedrag te vermijden.

Als je bij het binnenkomen van de woonkamer je hond ziet hurken om op het tapijt te plassen, moet je “Nee!” zeggen op een luide, scherpe toon, hem oppakken en buiten zetten. (Of hem aan de halsband/tuigje doen en met hem naar buiten gaan.) Op die manier beseft je puppy dat hij iets heeft gedaan waarvan jij niet wilt dat hij het doet. Er is absoluut geen reden waarom je je puppy zou slaan, gewoon omdat hij doet wat er van nature in hem opkomt.

En, de waarheid moet gezegd, als jij aandacht aan je pup had besteed, zou je de signalen hebben herkend die hij gebruikt om aan te geven dat hij naar buiten moet. De fout ligt hier dus bij jou en niet bij je hond. Je had de situatie kunnen vermijden door oplettend te zijn voor de behoeftes van je huisdier.

Dus, begin er vroeg mee, wees rechtlijnig, wees geduldig, oefen – en voor je het weet,
heb je een hond die je met veel plezier altijd in je buurt hebt!

Translate »