From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

RD-OSD

Achtergrond van de ziekte: Retina Dysplasie (retinale plooien) (RD) is een veel voorkomende klinische aandoening bij honden. Aangezien veel vormen van Retina Dysplasie goedaardig zijn en de erfelijkheid onbekend is, zullen veterinaire oogartsen vaak adviseren dat het fokken met honden met RD een aanvaardbare optie is.
Evenwel bij twee rassen, de Labrador retriever en de Samojeed, is RD een veel ernstiger kwestie. RD bij Labradors en Samojeden zal ertoe leiden dat de hond het jaarlijkse oogonderzoek vermoedelijk niet zal doorstaan. In dergelijke gevallen wordt het fokken met deze honden afgeraden omdat RD bij deze rassen een indicatie kan zijn dat de hond drager is van een ernstige erfelijke syndroom genaamd OSD (OculoSkeletal Dysplasia). OSD is een ernstige aandoening waarbij de honden een verscheidenheid aan skeletafwijkingen vertonen, met inbegrip van verkorte ledematen (dwerggroei) en blindheid op jonge leeftijd, de blindheid is het gevolg van een algemene afwijking van het netvlies,die een gedeeltelijke of volledige loslating van het netvlies veroorzaakt, alsmede staar.

Ook op deze ziekte zijn de teef en de reu getest, dus uw pup zal nooit deze ziekte kunnen krijgen.
Het blijkt het geval dat beide ouders getest moeten zijn, omdat blijkt dat een drager van deze ziekte wel degelijk ook symptomen kan krijgen, bepaalde skelet afwijkingen kunnen dus voortkomen als maar 1 van de ouderdieren getest is, er bestaat een vermoeden dat bijvoorbeeld een hond die aan vier poten OCD heeft of een dubbele afwijking HD en LPC of een vergroeiing in de rug, deze honden wel eens drager van RD-OSD kunnen zijn, maar dit is absoluut niet bewezen, er is namelijk ook een vorm van stille RD-OSD. dus al met al weten we nog heel erg weinig hierover, daarom moeten beide ouderdieren getest zijn op RD-OSD. Zowel de teef als de reu zijn hierop getest!

Zie ook deze foto (dwerggroei OSD):

Translate »