From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Exercise Induced Collapse (EIC)

Deze ziekte komt al jaren regelmatig bij de labrador retriever voor. Het wordt gekenmerkt door het steeds slapper worden van de hond tijdens hevige inspanning. Na ongeveer 10 minuten gaat de hond hyperventileren, moeilijker lopen en stort dan neer. 10 tot 20 minuten na het begin van de aanval herstelt de hond weer. Tijdens een aanval is de lichaamstemperatuur van de hond sterk verhoogd (>41.5 gr C). Heleboel dierenarts zullen dan ook dit behandelen als oververhitting en de diagnose epilepsie geven, terwijl dit dus niet het geval is, het is een klein stukje kortsluiting in de hersenen . Ook dit is een ziekte die te testen is door middel van gen-onderzoek.

Symptomen worden soms duidelijk op de leeftijd van 7 maanden – 2 jaar (gemiddeld 14 maanden), vooral na flinke inspanning en of trainingen.. Na een bepaalde korte periode van activiteit en inspanning (5-20 minuten) wordt als eerste een geforceerde of “dansende” gang van de achterhand gezien. De achterpoten worden vervolgens dan zwakker en kunnen geen gewicht meer dragen. Vaak willen ze blijven lopen met het achterlijf vooruit slepend. Soms verergert het zich door ook zwakte in de voorhand waarbij dan totaal geen beweging meer mogelijk is. Sommige honden zijn een beetje de weg kwijt en vallen om, de meeste blijven alert en bij bewustzijn maar kunnen niets meer. Meestal zie je na 3-5 minuten na het optreden van de verschijnselen nog een verergering van de symptomen.

Incidenteel kunnen honden hieraan ook overlijden, vooral als er niet bij de eerste symptomen al rust in acht wordt genomen. De meeste honden herstellen snel en zijn weer weer volledig hersteld binnen 5-25 minuten
De lichaamstemperatuur stijgt meestal dramatisch naar boven de 41.5C, echter dit wordt ook wel gezien bij gezonde honden met veel inspanning. De verhoogde temperatuur is zelden de doodsoorzaak.

Ook nemen we waar dat de honden tijdens een aanval heel erg hijgen om zo warmte kwijt te raken,
maar ook dit is niet specifiek voor EIC.
Uiteraard worden de honden hierop getest en zijn ze hier geen drager van.

Zie ook deze video over deze verschrikkelijke ziekte en je snapt dat je dit absoluut niet wilt fokken!

Translate »