From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Via DNA-testen te voorkomen ziektes!

Hieronder wat uitleg over de informatie met betrekking tot de DNA-testen:

Een vrije hond die we tegenwoordig omschrijven als normaal heeft 2 gezonde allelen (deze zal deze ziekte nooit en te nimmer door kunnen geven aan zijn kinderen en heeft deze genen dus niet)

Een drager heeft 1 gezond allel en 1 ziek allel, ook een drager zal nooit de ziekte kunnen krijgen (behalve bij RD OSD) maar met fokken is het verstandig om hier wel een vrij ouderdier tegen over te zetten, zodat je dus nooit de ziekte zal kunnen krijgen, wel dragers op de wereld zet maar een drager is niet ziek.

Een lijder heeft dus 2 zieke allelen, maar dan nog hoeft de hond zelf niet altijd ziek te zijn.
Ook kan je een lijder gebruiken voor de fok (mits geen drager van rd osd of sd2) en deze met een vrije hond koppelen, want je zet dan alleen dragers op de wereld en een drager draagt de ziekte maar heeft geen symptomen zoals een lijder.

Door het maken van een simpel uitstrijkje door middel van een SWAB (wattenstaafje) van het wangslijmvlies van de hond zijn al deze ziektes te testen en ik snap niet dat er nog fokkers zijn die dus zonder deze testen werken. Helaas zijn deze testen nog niet allemaal verplicht via de LKN of NLV, maar hopelijk komt dit wel in de toekomst!

Belangrijk is dat u weet dat ik er alles aan doe om gezonde honden op de wereld te zetten, al deze testen geven helaas voor andere ziektes geen garantie, maar de hier genoemde op mijn site zijn uitgesloten!

Translate »