From The Purity of Lotus

Labradorfokker te Cuijk (Noord-Brabant)

From The Purity of Lotus

Zindelijkheidstraining

De methode die ik daarvoor gebruik, werkt zowel bij puppy’s als bij volwassen honden waar je zindelijkheidsproblemen mee hebt. Gelukkig maak je puppy’s op dezelfde manier zindelijk als volwassen honden. Dat geluk hebben we al.

Preventief optreden
Voor we beginnen met de zindelijkheidstraining moet je weten dat preventief optreden het beste medicijn is. Veronderstel even dat je hond in huis geplast heeft. Jij komt thuis en ontdekt het plasje en geeft je hond een standje : “Stoute hond, jij mag niet in huis plassen.” Helaas begrijpt de hond niet wat jij allemaal zegt. Je hond heeft een kort geheugen.

Hij zal wel snappen dat plassen in huis niet kan, maar hij zal niet meer weten dat hij daar geplast heeft.
Daarom zal het je ooit al wel opgevallen zijn dat als je hond in huis geplast heeft, hij in huis rond sluipt en zich schuldig voelt, alsof hij weet dat hij in de problemen zit. Sommige mensen vinden het dan ook frustrerend, omdat zij denken dat de hond weet dat hij dit niet mag doen. Eigenlijk is dat niet zo.

Als je hond in huis plast, realiseert hij zich niet dat hij iets verkeerd doet. Het is alleen als hij zich omdraait en de urine op de vloer ziet, dat hij weet dat er iets mis is. Laat ons dit dus in gedachten houden en preventief handelen.

Er bestaan heel wat conflicttheorieën over het zindelijk maken van honden.
Wat ik de meest effectieve manier vind om de hond zindelijk te maken is door een bench of doos te gebruiken. Heb je geen doos of bench in huis, gebruik dan een kleine, gesloten ruimte. Het gebruik van een doos of een bench bij deze oefening is echt niet gemeen; het is enkel een hulpmiddel om je hond te leren waar hij wel mag plassen.
Het is ook niet mijn bedoeling om je hond hele dagen in een kist te stoppen.

Regels voor zindelijkheidstraining
Voor we starten, moeten we het eerst even hebben over de regels en feiten in zindelijkheidstraining. Zoals ik eerder al zei kan een iets oudere hond op dezelfde manier getraind worden als een puppy. Als je een puppy wil opleiden, moet je er rekening mee houden dat de capaciteit van zijn blaas gelimiteerd is. Het is dus best om je puppy buiten te laten plassen, vooraleer hij zich absoluut niet meer kan inhouden.

Je hond zal eerder openstaan voor de zindelijkheidstraining als jij je aan een strak schema houdt en routine inbouwt. Als je met je hond gaat wandelen om 11.30 uur, probeer dat dan dagelijks te doen op dat uur. Probeer ook iedere avond voor het slapen gaan je hond nog eens buiten te laten voor een plasje. Probeer ook de routine vast te houden. Je hond zal er gewend aan raken en het zal de zaken vereenvoudigen en de zindelijkheidstraining effectiever maken.

Waarom de training met een doos/bench zo goed werkt, is het feit dat honden in een schone omgeving willen slapen. Honden willen schoon zijn. Ik denk dat alle dieren –buiten ratten- proper willen zijn en niet in hun eigen uitwerpselen willen liggen. Als je dus een doos of bench gebruikt, zal je hond alles doen om te vermijden dat ze
de doos of bench als wc gebruiken. Daarom is deze methode zo effectief.

Wat ook typisch is voor honden, ze moeten altijd nog een keer plassen voor ze gaan slapen en na het eten, zo’n 30 à 45 minuten erna, kan je ze ook best even meenemen voor een plasje. Wat ook typerend is, als honden een dutje gedaan hebben, of net na het ontwaken, moeten ze ook hun behoefte kunnen doen.

Als je je hond niet uitlaat op vaste tijdstippen, ga je de kans op ongelukjes binnenshuis vergroten.
Probeer toch die routine te houden. Een korte wandeling of snel in de tuin voor het slapen gaan, ongeveer een half uur na het eten, zullen leiden tot een succesvolle zindelijkheidstraining.
Als je je hier consistent aan houdt en niet afwijkt van je schema, zul je heel snel goede resultaten boeken.

Zindelijkheidstraining
We kunnen de oefening nu een beetje verfijnen.

Zoals ik eerder al zei, heb je een doos, bench of een kleine afgesloten ruimte nodig om je hond tijdens deze oefenperiode af te zonderen. Dit kan bij jou tot wat paniek leiden, ofwel ben je al gewend aan deze methode en dat is oké.

Als je je niet kan verzoenen met het idee om je hond in een bench/doos of in een afgesloten ruimte te zetten, moet je je geen zorgen maken. Honden houder ervan om hun eigen plekje te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Daarom zoeken ze vaak hun favoriete plekje in huis of in de tuin of brengen ze graag tijd door in hun hondenhuisje. Het zit in hun natuur om een schuilplekje te zoeken. In plaats van te denken dat je je hond opsluit, creëer je eigenlijk een veilige plek dat hij als schuilplaats kan zien en meteen dienst doet als privé plek voor je hond.

Wat de bench betreft. Vanaf nu zal ik het altijd over de bench hebben, zelfs als je een doos of een kleine gesloten ruimte gebruikt. Ik gebruik een bench om het makkelijk te maken. De grootte van de bench moet redelijk klein zijn. Je hond moet zich erin kunnen ronddraaien en zich comfortabel kunnen bewegen. Het is niet de bedoeling dat je een bench gebruikt waarin je hond heen en weer kan lopen en ruimte heeft om te spelen. Dan zouden we aan het doel voorbij gaan.
Je wil dat het gezellig en schoon is in de bench , dus de grootte is belangrijk. Koop je een grotere bench, kan je deze dus kleiner maken door een tussenschot of een doos erin te zetten!

Je zet je hond in de bench en laat hem even alleen als jij snel een boodschap moet gaan doen. Tenslotte kan je ongelukjes in huis vermijden als je de hele dag met hem samen bent, want je kan hem altijd even uitlaten. Omdat je je hond nu even onbewaakt alleen laat in de bench, moet je hem toch wat spulletjes ter beschikking stellen. Sowieso een bakje water, dat je misschien aan de zijkant kan vastmaken op een of andere manier. Zo kan je hond het bakje niet omver duwen. Je kunt een slaapplaatsje maken met een kussen en leg twee speelgoedjes in de bench, zodat je hond ook iets heeft om mee te spelen of op te bijten. Het is misschien ook een goed idee om wat kranten in de bench te leggen. Mocht hij toch een plasje doen in de bench (en dat zal hij de eerste keer wel doen en dat is oké) dan is het voor jou makkelijker om op te ruimen.

Je hond (en zeker als hij al wat ouder is) zal de eerste keer dat je hem in de bench zet, misschien wat paniekerig reageren. Laat je hierdoor niet van slag brengen. Hij doet gewoon zo, omdat dit nieuw is voor hem en hij deze plek niet kent. Natuurlijk wil je niet dat je hond honger heeft, maar als hij pas gegeten heeft en hij heeft zijn behoefte kunnen doen, dan moet je zijn gezeur negeren en onmiddellijk weggaan. Toegegeven, hij gaat dit allemaal niet leuk vinden. Dit is alleszins beter dan terug thuis komen in een huis dat ruikt naar uitwerpselen van je hond.

Om je hond meer aan de bench te laten wennen en zijn gedrag wat te verfijnen, kan je de klikker gebruiken en hem belonen met wat lekkers. Hij zal de bench gaan associëren aan iets positief. Hij weet dat dit is wat jij wil en hij zal denken “He iedere keer als mijn baasje me in de bench zet krijg ik een klik en wat lekkers.” 
Dus dit is een tip die je kan gebruiken en die het leerproces wat makkelijker kan maken.

Zoals ik al zei, het is de bedoeling dat je hond de bench gaat aanschouwen als zijn veilig plekje. Dit wordt zijn schuilplaats en de plaats waar hij ’s nachts zal slapen, nu tenminste. Het wordt ook even de plek waar hij eet. Dat is erg belangrijk, want van nature houden honden hun nest erg proper en vooral de plaats waar ze eten houden ze proper. Niemand slaapt of eet graag tussen zijn eigen uitwerpselen. Hou dat even in je achterhoofd.

De eerste dag, als het tijd is om je hond eten te geven, doe je dat in de bench.
Dit heeft als gevolg dat je hond de bench zal associëren met eten en vermits je hond dol is op eten, zal dit hem blij maken. Verder zal je hond na het eten 30 à 40 minuten in een besloten ruimte blijven.

Herinner je je dat we eerder al zeiden dat een hond 30 à 45 minuten na het eten zijn behoefte moet doen? Raad eens waar je hond dan na het eten zal zijn? In zijn bench. Hij zal de drang voelen om zijn behoefte te doen, maar hij zal zich even inhouden. Hij realiseert zich dat hij in een kleine ruimte zit, waar hij net gegeten heeft en waar hij straks nog moet slapen en dat is dus niet de plaats waar hij wil plassen of zo en dat is goed. Dat is het doel dat jij wilt bereiken.

Zodra je je hond uit de bench haalt, na 45 minuten ongeveer, laat je hem onmiddellijk buiten.
Treuzel niet te lang. Doe na 30 à 45 minuten die bench open, doe je hond een halsband/tuigje om en ga een eindje wandelen, zodat hij kan doen wat hij moet doen.

Je hond moet zijn behoefte doen vanaf het eerste ogenblik dat je met hem buiten komt. Soms duurt het even en kan het zijn dat je hond nog wat snuffelt. Wandel een beetje met hem rond, maar zodra hij plast, klik je en geef je een superbeloning. Je hond heeft net buiten zijn behoefte gedaan en dat is nu net wat jij hem wil leren.
We leren de hond (A) dat hij zijn behoefte niet kan doen op de plek waar hij eet en slaapt. Dit is zijn instinct.
We leren de hond ook (B) dat als hij zijn behoefte buiten doet, er iets leuk volgt.

Breng wat tijd door met je hond. Doe een leuke oefensessie of een ontspannende speelsessie en wanneer het dan tijd is om te gaan slapen zet je hem terug in de bench. Denk eraan, als de bench nieuw is voor je hond, klik je en geef je een beloning, zodat hij het verband legt tussen de bench en iets leuks. Associeer de bench met eten in een rustige omgeving.

De eerste nacht zal je hond (en zeker een puppy) misschien huilen. Als hij onmiddellijk begint te huilen en te zeuren als je hem in de bench zet, negeer hem dan. Je bent net nog met je hond gaan wandelen, hij heeft kunnen spelen, hij heeft gegeten, alles is in orde. Hij zit gewoon niet graag in die bench.

Als je hond na een aantal uren slaap wakker wordt (en vooral bij een puppy) of spontaan begint te zeuren in het midden van de nacht, dan wil hij waarschijnlijk duidelijk maken dat hij zijn behoefte moet doen.
Dit is een ideaal moment om je hond uit de bench te halen en hem uit te laten. Je bent op dat moment misschien wel moe, maar dit is een deel van de verantwoordelijkheid die jij draagt voor je hond. Laat je hond buiten en zodra hij geplast heeft en/of gepoept heeft, klik je en geef je een beloning. Speel daarna ook niet met hem. Klik gewoon en geef een beloning, neem hem terug mee naar binnen en zet hem opnieuw in de bench.

De reden waarom je op dat ogenblik niet met je hond moet gaan spelen is simpel. Je wil hem immers niet opwinden in het midden van de nacht. Je wil dat hij weet dat er ’s nachts geslapen moet worden. Langs de andere kant zal hij de rest van de nacht gaan zeuren omdat hij wil dat jij hem opnieuw uit die bench komt halen, dus negeer dat hoe moeilijk dat ook is.

De volgende dag, van zodra je wakker bent, laat je je hond buiten. Heb je een puppy, dan neem je hem op en zet je hem buiten. Een oudere hond doe je de halsband/tuigje om en je wandelt met hem naar buiten. Geen afleiding, geen getreuzel, geen praatjes met je wederhelft of de kinderen. Ga onmiddellijk naar buiten en laat je hond zijn ding doen.

We willen dat de hond de bench associeert met zijn eetplaats en met de plaats waar hij zich terug kan trekken en waar hij zich veilig voelt. Het is ook de plek waar je hond na zijn eten een beetje kan ‘bekomen’ voordat hij zijn behoefte gaat doen. Vanaf het ogenblik dat je hond geniet van zijn eten tot het moment dat hij zijn behoefte moet doen, zo’n 45 minuten laten, kan jij je bezig houden met enkele ochtendrituelen.

Voor je het huis verlaat, moet je wel nog eens even naar buiten met de hond, zodat hij nog een plasje of zo kan doen. Je hond heeft net gegeten en dan is het heel normaal dat hij zijn behoefte na een tijdje moet doen. Open de bench, haal de hond uit de bench en laat hem buiten. Leid hem niet af of stoor hem niet. Zodra hij zijn behoefte gedaan heeft, klik je en geef je een lekkere snack als beloning. Geef hem een complimentje en breng hem dan terug naar binnen. Voor je naar het werk gaat kan je nog even met je hond spelen en dan zet je hem terug in de bench. Ik stel voor om te klikken en een beloning te geven als je je hond in de bench zet, vooral omdat dit weer iets nieuws is voor je puppy.

Tijdens dit hele ochtendproces en nadat je hond buiten zijn behoefte gedaan heeft, is het belangrijk om de hond geen totale vrijheid te geven in huis. Hij zou er dan wel eens kunnen terug keren naar de plek waar hij vroeger altijd in huis plaste. Vooral oudere honden zouden dit durven. Het is een kwestie van territorium afbakenen. Puppy’s zijn nieuwsgierig en willen op ontdekking gaan en laten dan misschien een kleine verrassing voor je achter.
Als je de hond dus terug mee naar binnen brengt en jij wil samen nog wat tijd doorbrengen voor je gaat werken of boodschappen gaat doen of, zorg dan dat je de ruimte afbakent. Hou hem in één ruimte. Geef hem niet de kans om zomaar wat rond te hangen, vooral als je een groot huis hebt. Dat vraagt naar ongelukjes.

Honden hebben, net als mensen, een gelimiteerde blaasinhoud. Je kent dat gevoel wel.
Op een bepaald moment is je blaas vol en moet je naar het toilet. Bij honden is dat net zo. De blaas van een pup is nog kleiner dan die van volwassen honden. Er is dus een limiet, of we dat nu leuk vinden of niet.
Pups of oude honden kunnen zich niet zo lang inhouden. Je moet er dus van uit gaan dat zij om de 3 uur uit de bench moeten gehaald worden om hun behoefte buiten te doen. Dat is nu eenmaal zo.

Tijdens je lunchpauze zal je dus even naar huis moeten om je hond uit te laten. Geef complimentjes als hij zijn behoefte buiten gedaan heeft. Wie om 9 uur naar het werk gaat, zit op het perfecte schema om zijn hond dan tijdens de middagpauze uit te laten. Als het dus kan, ga dan even naar huis, haal je hond uit de bench, laat hem even buiten, klik en geef een beloning als hij zijn behoefte gedaan heeft, want het zal hoog tijd zijn dat hij moet gaan.

Als je dit volhoudt tijdens de hele puppyperiode en de blaas van je hond zich verder kan ontwikkelen, ga je je hond op termijn niet meer zo vaak moeten uitlaten. Het interval zal dus groter worden en jij kan enkele uren langer wegblijven voordat je je hond uit de bench haalt. Gelukkig ga je na een tijd de bench niet meer nodig hebben, maar voorlopig, zolang je hond nog een pup is, moet je volhouden. Doe je dat niet, dan zal hij in de bench gaan plassen, wat jij dan weer moet opruimen en je hond zal in zijn eigen uitwerpselen of urine zitten, wat ook niet leuk is. Probeer dus om je hond om de 3 uren uit te laten en de dagelijkse routine vast te houden.

Als je na een werkdag terug thuis komt, haal je meteen de hond uit de bench en laat hem buiten. We veronderstellen dat jij een uurtje thuis geweest bent tijdens de middagpauze. Je hond heeft deze middag dus weer 4 uren in de bench gezeten. Haal hem dus meteen uit de bench als thuiskomt, ga meteen naar buiten en laat hem rustig zijn ding doen. Echt, beluister niet eerst je boodschappen op je antwoordapparaat, wacht even met iets uit de koelkast te nemen om te drinken, je hond moet NU naar buiten. Als hij zijn behoefte gedaan heeft, klik je en geef je een beloning. Overdonder je hond met complimentjes want hij is echt flink geweest en daarna ben je natuurlijk vrij om te doen wat je wilt. Doe leuke dingen met je hond: samen ravotten, wandelen, leuke oefeningen. Het maakt niet uit.

Als het tijd is om je hond eten te geven, doe je net hetzelfde als op dag 1. Geef je hond zijn eten in de bench en laat hem daar 30 à 45 minuten achter. Daarna haal je hem weer uit de bench en laat je hem buiten. Als je je aan het schema en de routine houdt, zal het maar een tweetal dagen duren voor hij begrijpt wat jij van hem wilt. Het zal allemaal vrij snel lukken, want jij beloont je hond voor iets wat hij goed doet en dat is buiten zijn behoefte doen en niet in zijn nest plassen.

Wat met ongelukjes?
Hoewel deze methode werkt, kan het al eens voorvallen (vooral bij een pup) dat er een ongelukje gebeurt. Dit is echter onvermijdelijk. Als je hond een ongelukje heeft, duw zijn snuit er dan niet in. Ik weet niet wie deze boodschap ooit de wereld heeft ingestuurd, maar het is lariekoek! Het is wreed en zal echt niets uithalen en jij bent niet de persoon die zijn hond op zo’n manier wil straffen, laat staan wil slaan.

Je moet weten dat het brein van honden niet werkt zoals dat van mensen. Hij zal niet begrijpen dat jij boos bent omdat hij een uur geleden in huis plaste. Hij kan die link gewoon niet leggen. Je hond heeft een kort termijn geheugen en zal niet begrijpen waarom jij boos bent. Hij zou misschien nog wel kunnen begrijpen dat je boos bent omwille van de plas en het verband kunnen leggen tussen urine en boosheid, maar hij zal nooit gaan denken ‘He, ik moet dringend plassen, maar dan ga ik problemen krijgen met mijn baasje’. Negatieve reacties naar je hond zullen je dus niets opleveren.

Mocht je hond binnen plassen, is er een ding dat je echt niet mag doen, je mag de plas nooit opruimen als je hond er op staat te kijken. Je hond mag niet denken dat jij altijd alles van hem zal opruimen.
Zet je hond dus even ergens anders en ruim dan alles op. Als je opruimt wil je dat de geur volledig weg is, niet alleen voor jezelf, maar ook omdat het reukorgaan van je hond veel sterker is dan dat van ons. Honden gaan instinctief altijd op dezelfde plek, een soort van territorium afbakenen.

Urinevlekken op een tapijt verwijderen, doe je met zoveel mogelijk vloeistof. Besprenkel het dan met wat zuiveringszout en laat dat wat intrekken. Daarna zuig je het zout op. Je kan ook lauw water gebruiken, met wat ontsmettingsmiddel en/of een beetje azijn. Het gebruik van ammoniak is uit den boze. Urine bevat ook ammoniak en zal dus dezelfde geur afgeven en je hond zal op die plek blijven plassen, want hij wil zijn territorium afbakenen.
Een goed middel om geur te verwijderen vindt je in de plaatselijke supermarkt. Je hebt niets speciaal nodig.
Zorg er gewoon voor dat je alles goed en snel opruimt.

Deze methodes werken echt. De sleutel tot succes is geduld, maar probeer vooral preventief te handelen en ongelukjes in huis te vermijden. Ik kan niet genoeg benadrukken dat honden en mensen erg van elkaar verschillen. Honden zullen zich nooit realiseren dat ze wat verkeerd gedaan hebben. Ze leggen die link gewoon niet.
Als je hond geplast heeft in de keuken heeft het dus geen zin om “Stoute hond” te zeggen en je boos te maken.
Leer je hond dat hij zijn behoefte buiten moet doen en doe daarvoor beroep op zijn natuurlijke instinct, wetende dat een hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Dat speelt in jouw voordeel.

Translate »