Halsband of Tuig?
Ik zelf heb de voorkeur voor een Y-tuig in plaats van een halsbandje.
De voordelen van een Y-tuig zijn mijns inziens veel groter dan de nadelen.
Je kunt de honden makkelijk in de auto vervoeren met een speciaal riempje dat je in de gordel kan klikken, maar er zit ook een handvat aan, zodat je je hond makkelijk even kunt tegen houden of weg pakken indien nodig.
Of stel dat ze in het water vallen en ze kunnen er niet meer uitkomen, kun je ze er ook makkelijker uittillen.
Een tuigje stimuleert het trekken zeker niet, dit is gewoon een kwestie van goed oefenen en trainen op een positieve manier.
Het merk dat ik gebruik is Dog Copenhagen en daar ben ik super tevreden over.
Het nadeel van een halsband is dat als een hond ineens een kat of iets anders ziet, hij ineens een ruk kan geven en zijn nek of hals kan beschadigen. Ook als de eigenaar te hard een ruk geeft aan de riem, kan hij de hals en/of nek beschadigen en dat wil je uiteraard voorkomen!
In de nek zitten vitale organen, zoals schildklier, wervels, aderen en de luchtpijp. Je begrijpt dat je hier voorzichtig mee moet zijn!
Risico op nekhernia, kneuzingen en verrekkingen wil je niet toch?
Hieronder zie je een foto waar je op moet letten wanneer je een Y-tuig aanschaft.
Deze hebben ze bij Dierenoppas Amersfoort, waar je dus ook kunt bestellen. Ook deze vind ik prima!
(Deze lijkt dus op het tuig van Dog Copenhagen)


Bron: Kynoflow
Tot slot nog dit…
Er begint inmiddels ook een hele discussie los te barsten over het gebruik van de jachtlijn. Een jachtlijn is eigenlijk de simpelste manier om je hond aan te lijnen: het is een lijn die eindigt in een lus en die lus leg je om de nek van je hond.
Let wel op:
Bij een goede jachtlijn zitten er twee zogenaamde ‘stops’ aan de lijn en deze stops moeten goed zijn afgesteld om van een jachtlijn een hondvriendelijke aanlijnmethode te maken
In mijn ogen is het een vorm van slipketting. Makkelijk voor de eigenaar, maar erg onprettig voor de hond. Je zou makkelijk een onaangename pijnprikkel toe kunnen dienen in de nek van de hond om zo een correctie uit te voeren en ongewenst gedrag af te leren. Dit idee past niet meer in de huidige opvatting van hoe gedrag ontstaat en hoe honden leren. Een hond wordt hier onzeker en gestrest van. Dit leidt tot spanningen in het lijf en daardoor ontstaat er veel eerder letsel in de hals. Dit merk je misschien niet meteen, maar kan over tijd ontstaan.